Zorgverzekeraars vinden effectiviteit alternatieve geneeswijzen lastig in te schatten

Zorgverzekeraars vinden het lastig om de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen in te schatten. Zo blijkt uit interviews met onder andere Zilveren Kruis en Menzis.

Jascha Hagendoorn, woordvoerster van VGZ, laat het volgende weten: ‘De zin en onzin van bepaalde behandelingen zijn van belang. Vragen omtrent effectiviteit en ethisch verantwoorde alternatieve zorg zijn overigens lastig te beantwoorden. Juist omdat het alternatieve zorg betreft en het dus niet wetenschappelijk is onderbouwd’.

Ze voegt eraan toe dat veel Nederlanders open staan voor alternatieve zorg en dat verzekeraars daarom alternatieve geneeswijzen opnemen in het aanvullende pakket.

Lastig om te beoordelen

Zilveren Kruis en Menzis geven aan dat het niet hun taak is om de effectiviteit te beoordelen. ‘Wij kijken niet naar de effectiviteit. Het is niet onze taak. Bovendien is het lastig om de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen te beoordelen’, zegt Cristine Rompa van Zilveren Kruis.

Lees ook: Valt hypnotherapie in de toekomst binnen de reguliere zorg?

Volgens de zorgverzekeraars is het zo lastig om de effectiviteit in te schatten, omdat voor de een iets wel kan werken, en voor de ander niet. Nynke Kooi van Menzis vertelt het volgende: ‘alternatieve geneeswijzen kunnen mensen helpen bij het mentale welzijn. In de reguliere geneeskunde is het regelmatig zwart wit: iets helpt, of niet, en je moet er maar mee ‘dealen’ als patiënt’.

Ze voegt eraan toe dat je met problemen graag het gevoel hebt dat je zelf iets kunt doen aan je aandoening. Nynke Kooi: ‘alternatieve geneeswijzen geven mensen niet alleen hoop, maar ook het gevoel dat ze kunnen terugvechten en alles uit de kast kunnen halen’.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *