Een vaccin ontwikkelen tegen het coronavirus? Misschien is hypnotherapie (op afstand) wel dé oplossing

Hypnotherapie is bewezen effectief bij behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en ook kan hypnotherapie jou in veel gevallen helpen bij een rokersverslaving. Maar, nu in tijden van Corona, lijkt het er zelfs op dat hypnotherapie jou kan helpen om te genezen van Corona. De Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten stelde luisteroefeningen beschikbaar om zo hun steentje bij te dragen tijdens het virus. Een van die oefeningen heeft de naam: ‘Verbeter het zelf herstellend vermogen voor patiënten met corona’. Is hypnotherapie dan niet gewoon dé oplossing om te herstellen van het virus?

‘Het is een luisteroefening die gericht is op het onderbewuste’

De beroepsvereniging laat in een persbericht het volgende weten: ‘Deze oefening is gemaakt voor patiënten met corona en helpt om het immuunsysteem te versterken en het zelf herstellend vermogen van het lichaam te optimaliseren. Bestuurslid Leonie Looijen-Vogelaar vertelt meer over het audiofragment op YouTube: ‘Het is een luisteroefening die gericht is op het onderbewuste, van degene die luistert. Dus er wordt gebruik gemaakt van hypnotherapie. Wat hypnotherapie daarin vooral doet, is zorgen dat de patiënt meer ontspant en het zorgt ervoor dat de patiënt zich kan focussen op positieve uitkomsten. Je geeft het onbewuste het gevoel van zelf iets kunnen doen, en van ontspanning. Dat bevordert het herstellend vermogen’.

Dat klinkt natuurlijk positief, maar is hypnotherapie dan niet hét vaccin tegen Corona? ‘Nee’, zegt Leonie. ‘Daarover kan ik heel duidelijk zijn; het is absoluut geen medicijn. Alles wat het kan doen, is ondersteunen, en dan is het dus vooral gericht op meer ontspanning geven. Hypnotherapie zal zeker niet iemand doen genezen, maar het kan wel iemand helpen zijn immuunsysteem beter te laten functioneren. Als we gestrest zijn, neemt de werking van ons immuunsysteem namelijk af. Dus dan het heeft wel een bijdrage’, benadrukt Leonie.

De luisteroefening van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten ↓

Hypnotherapie op afstand: ‘de mensen zijn thuis in hun vertrouwde omgeving’

Linden van der Leij is hypnotherapeut in Zwolle. Zij geeft nu hypnotherapie op afstand. Het valt haar op dat de mensen daar heel positief over zijn. Linden: ‘Vaak zijn dit mensen die ik eerder al face-to-face heb gesproken, dan kan ik heel erg inschatten wat deze mensen voelen. Mijn taalgebruik en toon kan ik dan precies op deze mensen aanpassen’. Volgens Linden ervaren de mensen dit als positief. Zij zit er aan te denken om ook in de toekomst hypnotherapie op afstand aan te bieden. ‘De mensen zijn dan thuis in hun vertrouwde omgeving. Het onderbewuste is zich minder aan het voorbereiden op de praktijk waar ze heen gaan. Dat kan bevorderlijk werken’, zegt Linden. Toch denkt ze dat het gros van de mensen gewoon blijft kiezen voor face-to-face.

Op de vraag of zij ook al mensen behandeld heeft met Corona, antwoordt Linden: ‘Nee, tot nu toe nog niet. Er is niet ineens een hype van: laat ik eens naar de hypnotherapeut gaan’. Maar Linden helpt mensen met álle lichamelijke klachten, dus volgens haar zou het wel kunnen werken om iemand te laten herstellen van het virus.

Linden van der Leij

‘Heel soms werd ik wel afgeleid door een geluid van buitenaf’

Floortje de Groot* volgt nu ongeveer drie jaar hypnotherapie. Sinds april dit jaar worden haar sessies alleen niet meer in de praktijk uitgevoerd, maar online. Dit vanwege het Coronavirus. Floortje vindt dit erg prettig werken en ze denk niet dat hypnotherapie op afstand minder effectief is.

‘Ik heb al best wel wat ervaring met hypnotherapie, dus voor mij was het niet minder effectief. Ik weet bijvoorbeeld wat mij te wachten staat bij een sessie en wat we gaan doen. Eigenlijk had ik alleen de begeleiding nodig van de hypnotherapeut.

Heel soms werd ik wel afgeleid door een geluid van buitenaf, of omdat mijn baby beneden aan het huilen was. Dit was echt maar één of twee keer tijdens de sessie’, vertelt Floortje. Zij denkt daarom dat hypnotherapie op afstand even effectief is als hypnotherapie in de praktijk, mits je weet wat je te wachten staat en je niet te veel afgeleid wordt door andere dingen.  

Hypnotherapie (op afstand) effectief bij het genezen van corona?

Floortje denkt wel dat hypnotherapie kan helpen bij mensen die corona hebben. Niet zozeer als geneesmiddel of vaccin, maar als middel tegen de pijn. ‘Stel je hebt pijn van het hoesten bijvoorbeeld, dan kan hypnotherapie deze pijn verlichten. Dat is ook mijn eigen beleving. Pijn is voor een gedeelte psychisch’, beweert Floortje.

Of, en in hoeverre, hypnotherapie daadwerkelijk gaat helpen bij het herstellen van het virus, of het verspreiden daarvan, is nog niet duidelijk. De tijd voor onderzoek is er nog niet geweest en ook het RIVM laat weten dat zij zich hier nog niet mee bezig hebben gehouden. ‘Wij houden ons op dit moment vooral bezig met het monitoren van de verspreiding van het virus. Nu zijn wij nog niet bezig met het bestrijden ervan’, aldus een woordvoerder van het RIVM.

*de naam is vanwege privacy redenen gefingeerd. De gegevens van de bron zijn bij de auteur bekend.*

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *