Chiropractors mogen weer aan de slag: “We zijn opgelucht”

Door Laura Popken

De woorden van premier Rutte tijdens de persconferentie van woensdagavond waren voor veel beroepen een verlossing: Nederland gaat langzaam weer van het slot. Ook de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), een van de beroepsverenigingen van chiropractors, is blij dat het werk weer kan worden hervat. “We wilden patiënten wel helpen, maar het mocht gewoon niet.”

Het is vooral de opluchting die heerst bij chiropractors zegt Gitte Tønner, voorzitter van de NCA. “We zijn zorgprofessionals in hart en nieren. Het doet ons pijn wanneer patiënten bellen dat ze last hebben en aan de limiet van pijnstilling zitten. Maar het mág gewoon niet. Het is heel fijn om weer aan de slag te mogen.”

Richtlijnen
Om de veiligheid van de chiropractors en de patiënten te waarborgen, houdt de beroepsgroep zich aan de richtlijnen van het RIVM, zegt Tønner. Dat geldt ook voor eigen praktijk in Amsterdam: “Ik neem meer tijd tussen patiënten, zodat mensen elkaar niet tegenkomen in de wachtkamer en ik de behandelruimte tussendoor goed kan schoonmaken. Hoewel het voor ons niet verplicht is, draag ik een mondkapje en handschoenen tijdens de behandeling.”

De beroepsvereniging adviseert ook om geen tijdschriften in de wachtkamer te hebben, meer ruimte te laten tussen stoelen of werken met plastic schermen, zoals in winkels: “Dat lijkt common sense, maar we wilden toch aan onze leden doorgeven dat we dat een goed idee vonden.”

Paramedische beroepen
Dat chiropractors weer mogen behandelen ging niet zonder slag of stoot, volgens Tønner. Lange tijd was er onduidelijkheid, omdat paramedische beroepen, zoals fysiotherapeuten, al vóór 11 mei aan het werk mochten. “Wij vinden dat wij daar ook onder vallen, maar dat vindt de regering niet. Terwijl wij wel zijn vrijgesteld van btw, net als andere medische beroepen.” Dat is niet uit te leggen aan de patiënt, vindt de voorzitter: “Mensen zien het verschil niet tussen een fysiotherapeut en een chiropractor. Dat wij niet mochten behandelen, is voor hen verwarrend.”

Tønner is dan ook voornemens om de positie van chiropractors in Nederland te veranderen: “Ik hoop dat wij een andere status krijgen.We pleiten voor een revolutie in de zorg. Ik ben gewoon een zorgprofessional.”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *