CEASE-therapeut en verpleegkundige raadt reukmiddel aan tegen corona

Bron: Pixabay

Door: Manuela Smit

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Sommige gaan hierdoor op zoek naar allerlei middeltjes om het virus tegen te gaan. Coby Tjassing, homeopaat uit Haren en verpleegkundige aan het Nije Smellinghe ziekenhuis in Drachten, raadt een reukmiddel aan als bescherming tegen het coronavirus. Ter voorkoming van de virusinfectie adviseert zij om het reukmiddel C30 aan te schaffen. C30 is een wateroplossing waarbij iets in een flesje wordt gestopt en maximaal dertig keer verdund wordt met water. In het uiteindelijke flesje is dus niks meer van het oorspronkelijke stofje te vinden.

Levensgevaarlijke adviezen

Tjassing gaf op haar site het advies om bij virusdreiging dagelijks aan het flesje te ruiken, tot wel vijftien keer per dag. “Open het flesje, houd het flesje onder je neus en ruik er rustig tien tot vijftien tellen aan, alsof je aan een bloem ruikt”, geeft Tjassing aan. Nico Terpstra, voorzitter van de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij en huisarts in Venhuizen, vertelt aan De Leeuwarder Courant dat dit levensgevaarlijke adviezen zijn. Het feit dat Tjassing een BIG-geregistreerde verpleegkundige is in het adviesraad van een ziekenhuis, maakt de situatie nog erger, aldus Terpstra.

Het Nije Smellinghe ziekenhuis geeft aan dat zij op de hoogte zijn van de nevenfuncties van hun verpleegkundige. Hierover zijn afspraken gemaakt en voor alle medewerkers gelden richtlijnen. Tjassing heeft deze richtlijnen niet overtreden tijdens werktijden, waardoor er geen reden zou zijn om te twijfelen over haar functie.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vanwege dit geval een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd. De IGJ meldt serieus te kijken naar de melding.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *